Lakossági információ tárgya
Solymár Nagyközség Önkormányzat Helyi Választási Irodájának tájékoztatója
Lakossági információ tartalma
Tisztelt Választópolgárok!


2010. szeptember 6. napjával lezárult a 2010. évi önkormányzati választások jelölt- és kompenzációs listaállításának folyamata.

2009. évben Solymár Nagyközség lakosságszáma meghaladta a 10.000 főt. Ez egy jelentős változás a választási szisztémában, amelyre már 2009-ben az Európai Parlamenti választás alkalmával elkezdtünk felkészülni. 2010. év tavaszán 10 szavazókörben gyorsan és zökkenőmentesen zajlottak le az országgyűlési választások. Az új Országgyűlés nyáron jelentősen átalakította a választási rendszert, amely Solymár választópolgárait is érinti.

Az új választási rendszerben a korábbi tíz egyéni választókerület helyett 8 egyéni választókerületet kellett kialakítani. Az adott választókerület választópolgárai nem a korábbi un. „kislistás” rendszerben szavazhatnak, hanem minden választókerületben egy-egy jelöltre adhatják le érvényesen a voksukat. Solymáron mindösszesen 40 jelölt indul 8 képviselői helyért, egy-egy választókerületben átlagosan 5 jelölt verseng és ezek közül csak egy-egy jelölt juthat be a képviselő-testületbe.

Ugyanakkor bevezetésre került az un. „kompenzációs lista”, amellyel a képviselő-testületbe a listát állító szervezetek a mandátumot nem nyert szavazatokkal versenghetnek és így mindösszesen 3 mandátum sorsa dől el. Így jön létre a mindösszesen 11 plusz 1 polgármesterből álló képviselő-testület.

Fel szeretném hívni a Tisztelt Választópolgárok figyelmét arra, hogy – bár törekedtünk a hagyományos szavazóhelyiségek megtartására és a lehető legkevesebb változtatásra – mégis szükséges, hogy a választási értesítőjükön ellenőrizzék, melyik szavazóhelyiséghez tartoznak és hol kell a szavazataikat leadniuk.

Felhívom a figyelmüket továbbá, hogy a települési német kisebbségi önkormányzati választások tekintetében is történtek változások. Solymáron 6 fő települési német kisebbségi jelölt indul a választáson. Az eddigi 5 fő helyett legfeljebb 4 fő jelöltre lehet érvényesen szavazni.

Amennyiben bizonytalanok a szavazás helyét illetően, kérem akár a választás napján, és azt megelőzően is akár telefonon, akár személyesen keressék fel a Helyi Választási Irodát (Polgármesteri Hivatal, József Attila u. 1.; telefon: 26/560-600) a szavazókör adatainak megadásához. A szavazókörök, választókerületek utcajegyzéke a hirdetőtáblákon, valamint a www.solymar.hu –n megtalálható, illetve letölthető.

Összefoglalva felhívom a figyelmüket arra, hogy
  • egy egyéni választókerületi jelöltre szavazhatnak érvényesen;
  • érvényes személyazonosító okmányokkal lehet szavazni (lakcímet tartalmazó személyazonosító igazolvány, vagy lakcímigazolvány és (i) személyazonosító igazolvány; vagy (ii) útlevél; vagy 2001. január 1-jét követően magyar hatóság által kiállított vezetői engdély);
  • a szavazáshoz az értesítőt hozza magával a beazonosítás gyorsításához

Szavazókörök/egyéni választókerületek címeinek listája:

1. Kék Óvoda, Váci Mihály u. 26.
2. Művelődési Ház, Templom tér 25.
3. Általános Iskola, Templom tér 26.
4. Lustige Zwerge, Mátyás király u. 19.
5. Általános Iskola, Templom tér 26.
6. Polgármesteri Hivatal, József A. u. 1.
7. Általános Iskola, Templom tér 26.
8. Kék Óvoda, Váci Mihály u. 26.

Dr. Beregszászi Márk
A Helyi Választási Iroda vezetője


Solymári jelöltek listája INNEN LETÖLTHETŐ>>
Solymári polgármesterjelöltek listája ITT MEGTEKINTHETŐ>>
Solymári egyéni választókerületi jelöltek listája ITT MEGTEKINTHETŐ>>
Solymári kompenzációs listák adatai ITT MEGTEKINTHETŐ>>
Solymári kisebbségi jelöltek listája ITT MEGTEKINTHETŐ>>

Kapcsolat

H-2083 Solymár, József Attila u. 1.
Központi telefonszám: 06/26-560-600
Központi fax szám: 06/26-560-606
info@solymar.hu

Ügyfélfogadás

Hétfő: 13:00 - 18:00
Szerda: 8:00 - 12:00, 13:00 - 16:00